DESTRUIR MALLORCA: EL PREU DE LA PRESIDÈNCIA

Macrorotonda a l'autopista de Campos
Macrorotonda a l’autopista de Campos

La Plataforma Antiautopista demana a MÉS i a la resta de forces del pacte que facin canvis reals en les seves polítiques en el temps que queda de legislatura

Després de les darreres declaracions del coordinador general de MÉS, Lluís Apesteguia, la Plataforma denuncia les mentides amb què els líders de la formació ecosobiranista intentaren justificar la construcció de l’autopista de Campos una vegada que ja han admès públicament, quatre anys més tard, que l’autopista es construí a canvi de la presidència del Consell de Mallorca.

La Plataforma considera que governar una institució ha de servir per dur a terme les polítiques que l’electorat ha decidit i no per vendre el vot de la gent, que havia confiat en una força que sempre havia denunciat aquest projecte, a canvi de càrrecs des dels quals s’impulsen polítiques diametralment oposades a les que el poble ha votat. El mercadeig de càrrecs i la traïció a les promeses electorals és la pitjor de les corrupcions i un atemptat a la democràcia. La Plataforma entén que MÉS, si vol seguir dient-se força democràtica i ecologista, ha de plantejar-se la continuïtat d’Ensenyat com a portaveu.

Un home que va ser capaç de dir que el seu objectiu, a l’hora de fer l’autopista que un poc abans havia combatut, era “reduir la sinistralitat” i que “no volia dur morts a l’esquena”, quan ara s’ha admès que tot fou una concessió a canvi de càrrecs, no té cap credibilitat per exercir de portaveu parlamentari. El mateix cal dir del futur candidat Apesteguia, que ara ha fet costat a Ensenyat en una vergonyosa confessió quan, ell mateix, va tenir un paper decisiu en la presa d’aquella decisió.

Els antiautopista afirmen que tant MÉS com Podem i el PSIB-PSOE han de clarificar la seva política de mobilitat i de creixement turístic i urbanístic per assegurar als possibles votants que les duran endavant i no es vendran per un càrrec ni cediran servilment davant els autèntics interessos que han governat i governen la política territorial i de transports d’aquesta illa: grans constructores, immobiliàries, grans tenidors de lloguer turístic i vacacional, automòbil, infraestructures, AENA, fons d’inversió, especulació energètica, etc.

Cal preguntar-se quan diuen la veritat els portaveus de MÉS: quan critiquen una autopista que impulsa el PP; quan aproven ells mateixos l’autopista en nom de la seguretat viària; quan, fet el mal irreparable, diuen que fou un error o quan, cínicament, admeten que fou un cas confés de compravenda de càrrecs” diuen els ecologistes.

Ara tant com el 2018 cal recordar que la construcció d’aquesta autopista no només ha suposat la devastació de 52 hectàrees de terreny agrícola i forestal sinó que ha propiciat l’augment del creixement urbanístic i turístic a Campos i l’especulació immobiliària als municipis propers, amb un augment en els preus del lloguer i les implicacions socials que això comporta. S’han construït i es construeixen edificacions per al gaudi d’una minoria enriquida a costa de deixar sense opcions les famílies de classe mitjana i treballadora.

Per altra banda, la Plataforma vol recordar una vegada més que la construcció de l’autopista ha estat un cop duríssim a les actuacions davant l’emergència climàtica atès la destrucció de la vegetació, l’augment del nombre de vehicles que transiten per aquesta nova infraestructura i de la seva velocitat, el que implica una emissió major de CO2 a l’atmosfera.

La confessió dels dirigents de MÉS és extensiva als de Podem, que ara demanen contenció immobiliària, posar barreres a l’especulació internacional i reducció del parc de vehicles quan també són responsables d’haver aprovat l’autopista i, en la present legislatura en què dirigeixen el Departament de Carreteres del Consell de Mallorca, han impulsat i impulsen projectes tan impactants com la nova ronda d’Inca, la gegantesca rotonda de Raixa o les brutals ampliacions de les carreteres d’Algaida i la Colònia de Sant Jordi entre moltes d’altres.

En comptes de continuar amb les grans infraestructures viàries amb un cost elevadíssim de doblers públics (33 milions d’euros a càrrec dels pressupostos del Consell de Mallorca en el cas de l’autopista esmentada), la Plataforma reitera la seva petició al Govern de les Illes Balears i al Consell de Mallorca perquè impulsin un transport públic eficient que afavoreixi l’ús dels mitjans de transport col·lectiu. En aquest sentit, la Plataforma aplaudeix alguns canvis que s’han efectuat, com per exemple l’exitosa reducció a 80 km/h de la velocitat a la via de cintura o la millora de freqüències i serveis del TIB, amb un augment en el nombre d’usuaris. Unes iniciatives que, a parer dels ecologistes, son “encertades encara que insuficients i contradictòries amb el foment de l’asfalt o la covardia a l’hora de posar límits al cotxe privat amb l’impuls de carrils VAO preferents per al transport públic”.

En qualsevol cas, la Plataforma demana als partits que governen el Consell de Mallorca que, en el que queda de legislatura, “facin polítiques de mobilitat en un sentit completament oposat a l’actual”. Això suposaria la derogació de l’actual Pla Director Sectorial de carreteres de Mallorca aprovat el 2009 i substituir-lo per un Pla de Transport de l’illa de Mallorca, actuacions per afavorir anar a peu i amb bicicleta amb seguretat, mesures de reducció del nombre de cotxes i un millor accés al transport públic.

Cal, diu la Plataforma, que “els programes per concórrer a les properes eleccions siguin valents en matèria ecològica, territorial i de transport i que realment aconsegueixin aturar el creixement urbanístic i turístic que és permès i incentivat actualment”.

Els antiautopista exigeixen “transparència i claredat en les propostes polítiques” que fan els partits i el “compliment i responsabilitat de dur-les a terme quan governen”, ja que “esdevenen uns principis democràtics bàsics per respondre a les emergències socials i climàtiques actuals”.

Comparteix: