Obra Autopista Llucmajor-Campos

COMUNICAT EN RESPOSTA A L’ANUNCI DEL CONSELL DE TORNAR A NEGOCIAR, UNA VEGADA MÉS, EL CONVENI DE CARRETERES.

El Consell de Mallorca anuncia una vegada més que negociarà amb el Govern Espanyol, concretament amb el Ministerio de Transportes Movilidad y Agenda Urbana, els 230 milions d’euros pendents del Conveni de Carreteres que conclou el 2022.

Quants d’anys i legislatures fa que el Consell de Mallorca, sigui del color que sigui, reclama renegociar el conveni de carreteres?

Davant aquest anunci la Plataforma Antiautopista demana al Govern del Consell de Mallorca que reclami destinar els 230M€ a un conveni completament diferent, un conveni per fomentar el transport públic a l’illa, especialment el transport ferroviari. Necessitem més tren, més transport públic i menys carreteres.

  • 1. El Govern del Consell de Mallorca finalment ens ha donat la raó, quan hem denunciat de forma reiterada que des del 2012 no han rebut ni un euro del Govern Espanyol per pagar les ampliacions de carreteres, autopistes, enllaços i grans rotondes que s’han fet i es segueixen executant. Reconeix que només pot justificar uns 200 milions d’euros dels 430 milions que havia de rebre. Ja el 2012 havien rebut aquesta quantitat, exactament 194 milions d’euros, i el Ministeri no ha enviat ni un euro més, davant la manca de justificació econòmica. Per tant, s’estan pagant les carreteres amb altres partides del pressupost del Consell. Davant la situació d’emergència social i climàtica, no ens podem permetre seguir executant grans obres viàries que no resolen el problema de la mobilitat a Mallorca, basat quasi exclusivament amb l’ús del cotxe privat i amb un transport públic col·lectiu dels més baixos de tot l’Estat Espanyol, utilitzant una de les quantitats més elevades de diners dels pressupostos del Consell de Mallorca en pagar ampliacions i més carreteres, quan tenim necessitats socials i ambientals de primer ordre per la ciutadania illenca, que es queden al calaix de pendents per falta de diners.
  • 2. Ara és un bon moment per reclamar al Govern Espanyol una reorientació d’aquest Conveni obsolet i demanar-ne un per fomentar el transport públic a Mallorca, especialment el transport ferroviari, que pot ser electrificat, per a poder retornar a l’illa una xarxa ferroviària que cohesioni el territori i permeti un transport públic i col·lectiu més eficient, menys contaminant i per a tothom. I sospitem que el que es vol negociar sota l’enunciat de “millores a la xarxa secundària” poden ser, un altre cop, obres de gran impacte ambiental, quan ara és l’ocasió de potenciar l’alternativa a l’ús i abús del cotxe privat apostant clarament pel transport públic amb tren, autobús i bicicleta.
  • 3. Considerem que ja ha arribat l’hora de què el Consell de Mallorca derogui el Pla de Carreteres de Mallorca signat el 2009, però hereu del Pla de carreteres aprovat pel Govern Balear el 1998 (fa més de 20 anys), que ha suposat omplir d’autopistes i carreteres la nostra illa, ja que tenim el nombre de km de carreteres per superfície més alta de totes les comunitats autònomes (CCAA) espanyoles i superem amb escreix els Km de vies ràpides en relació a la resta de països de la Unió Europea. No necessitem més carreteres ni més cotxes a un territori limitat que arriba a la saturació automobilística la major part de l’any, que per cert és una de les primeres preocupacions de la ciutadania de les illes. Necessitem més transport públic diversificat, més econòmic, amb majors freqüències, tot facilitant l’ús combinat de medis de transport (tren, autobusos i bicicletes) que respongui a les necessitats reals de la ciutadania.
  • 4. És també un bon moment perquè el Govern de les Illes Balears transfereixi les competències de transport al Consell de Mallorca, tal com està explicitat a l’Estatut d’Autonomia i tal com tenen ja transferides la resta d’illes. D’aquesta manera el Consell de Mallorca podrà dur a terme el Pla de Transport de Mallorca segons s’emana del Pla Director Sectorial de Mobilitat aprovat fa dos anys en el Parlament de les Illes Balears. No té cap sentit que Mallorca no tingui un Pla de Transport i sols tingui un Pla de Carreteres, la única illa que sols executa i gestiona carreteres deslligades de la resta d’actuacions en mobilitat i transport. Això també és símptoma de polítiques obsoletes i no ens podem permetre, en un moment d’emergència climàtica i social, continuar amb polítiques de fa 30 anys.

Urgeix un canvi imprescindible en les polítiques de mobilitat per part del Consell de Mallorca i del Govern de les Illes Balears. Ara és l’hora d’exigir al Govern Espanyol que es situï en el moment actual apostant per un transport públic suficient, sostenible i eficient per a tothom.

Plataforma Antiautopista Llucmajor-Campos, a 5 d’abril de 2021

Comparteix: